Ételeink tápanyagtartalma
Milyen információkra lehet szükségünk az ételeink tápanyagtartalmával kapcsolatban?
Egészségünk megőrzéséhez, a betegségek megőrzéséhez alapvető a tudatosság. A táplálkozási tanácsadás kiemelt része az ételeink főbb tulajdonságaink megismerése.
Először is jó ha tudjuk, milyen mennyiségben viszünk be makrotápanyagokat (szénhidrát, fehérje, zsír) a szervezetünkbe és ezek mennyi energiát jelentenek. Ezen túlmenően kiemelten fontos egyes mikronutriensek (vitaminok és ásványi anyagok) mennyisége, de az sem mindegy, hogy a makrotápanyagokat milyen formában visszük be (például szénhidrátok esetén rost, keményítő vagy cukor, fehérje esetén állati vagy növényi, a zsírokban milyen arányú az omega-3 és omega-6 bevitel). Ám vannak olyan alkotóelemei az élelmiszereinknek, amik egyéb szempontok miatt lehetnek különös fontosságúak (pl. a fruktóz és a polifenolok).
Élelmiszerek gyümölcscukor (fruktóz) tartalmai
A magas fruktózfogyasztás a bélnyálkahártya átjárhatóságát növeli, csökkenti a „jótékony” mikróbák számát, hozzájárul a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásához.
A gyümölcscukrot részben „szabadon”, részben a kristálycukor/nádcukor/répacukor alkotóelemeként (a glükózzal/szőlőcukorral együtt) fogyasztjuk. Napjainkban egyre hangsúlyosabb szerepét annak köszönheti, hogy a feldolgozott élelmiszerekkel könnyen a tudunk bevinni többszörösét annak a mennyiségnek, mint amit a májunk képes feldolgozni.
A krónikus fruktóz fogyasztás a bélnyálkahártya átjárhatóságát növeli, csökkenti a „jó” (SCFA-termelő) mikróbák számát. Azt is megfigyelték, hogy a magas (akut és krónikus) fruktóz bevitel korrelált a májgyulladás súlyosságával a nem alkoholos eredetű zsírmájban szenvedő gyermekekben.
Tehát próbáljunk odafigyelni a fruktóz fogyasztásra, ugyanis a májunk csak korlátozott (kb. napi 30g) mennyiségű fruktózt tud egyszerre feldolgozni, a tartósan magas mennyiség fogyasztása alkoholos zsírmáj kialakulásához vezet.
Növények polifenol tartalma
A polifenolok olyan növényi színanyagok, amelyek pozitív egészségügyi hatásait egyre több kutatás igazolja. Antioxidáns hatásuk mellett az egészséges mikrobiomot is támogatják.
Magas olajsavas napraforgóolaj
A napraforgó(olajok) típusai
- magas linolsavtartalmú (68% linolsav) – “hagyományos”
- közepes olajsavtartalmú (65% olajsav)
- magas olajsavtartalmú (82% olajsav)
- magas sztearinsav/magas olajsavtartalmú (72% olajsav, 18% sztearinsav) – szoba hőmérsékleten szilárd, nem elérhető boltokban, otthoni felhasználásra
A linolsav és az olajsav is a telítetlen zsírsavak közé tartozik, azonban a linolsav az omega-6 zsírsav, míg az olajsav az omega-9 zsírsavak közé tartozik. A kétféle zsírsav jelentősen eltérő élettani hatással rendelkezik, aminek elsősorban az az oka, hogy a linolsav arachidonsavvá alakul át, amely gyulladáskeltő hatású. Rendszerint a magas omega-6 bevitel csökkent omega-3 (elsősorban (tengeri) halakban megtalálható EPA, DHA zsírsavak) bevitével párosul ami növeli többek között a szív- és érrendszeri illetve daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A tisztán magas olajsavas napraforgónak magasabb az olajsavtartalma, mint az olívaolajé és a pálmaolajhoz képest tovább eltartható, magasabb a hőstabilitása. A magasabb hőstabilitásának, magasabb füstpontjának köszönhetően sütés során kevesebb egészségkárosító anyag szabadul fel belőle, mint hagyományos, magas linolsavas társából.
A címkéken a 2017-es Európai uniós előírásoknak megfelelően fel kell tüntetni, hogy a termék hány százalékban tartalmaz magas olajsavas napraforgóolajat.
Kollagén és típusai
A
Számodra mi a legjobb étrend?
Kapcsolat
epigenicdiet (kukac) gmail.com