Ételintoleranciák, allergiák
Az allergiás reakció során az immunrendszer túlzott reakciót ad egy (általában ártalmatlan) anyagra (vö.: adalékanyagok). Az ételallergiák azonnali, akár életet veszélyeztető (anafilaxiás sokk) reakciót váltanak ki. Az élelmiszerre jellemző specifikus antigén ellen termelődő IgE ellenanyag a vérből kimutatható.
Az ételintolerancia csak részben immunmediált (laktózintolerancia például nem immunválasz követekeztében alakul ki, hanem egy enzim csökkent vagy hiányzó működése miatt). Amennyiben immunmediált, akkor IgG típusú ellenanyagok emelkedett szintje figyelhető meg. Rendkívül változatos tünetek formájában jelenhet meg az ételintolerancia. Jellegzetessége, hogy időben jellemzően később jelentkezik az elfogyasztáshoz képest. Okozhat fejfájást, súlyosabb esetben migrént, ekcémát, öklendezést, szem- és száj körül kis pattanásokat és/vagy viszkető kiütéseket, fájdalmas aknékat, puffadást, krónikus fáradtságot, magas vérnyomást, ízületi panaszokat, fokozott fertőzésekre való hajlamot.
Az IgG ellanyagoknak 4 alosztálya van. Az IgG4 egy immuntolerancia marker, ami az allergiás reakciók során termelődő saját IgE ellenanyagok hatását gátolja (így csökkentve az allergiás reakció mértékét).
Az intolerancia vizsgálatok során nem IgG4 szintet mérnek. Ezek a vizsgálatok azonban nem standardizáltak, így orvosi diagnosztikában nem elfogadottak. Az IgG ellanyagok szintje nem korrelál a tünetekkel és nem minden IgG pozitivitás jelent intoleranciát az adott antigént tartalmazó étellel szemben. Ugyanakkor a tünetes betegek körében magasabb az IgG pozitivitás és minél több esetben van IgG pozitivitás, annál súlyosabbak a tünetek továbbá az eliminációs diéta hatékony a tünetek mérséklésében/megszüntetésében.
A keresztallergének olyan anyagok, amelynek felszíni antigénjei nagyon hasonlóak az allergiát (vagy intoleranciát) okozó anyaghoz képest, így az ellene termelt antitestek a keresztallergén antitestjeivel is reakcióba lépnek (pl. glutén – zab, vagy parlagfű – dinnye).
Számodra mi a legjobb étrend?
Kapcsolat
epigenicdiet (kukac) gmail.com