Étel ötletek, receptek otthonra

sült édesburgonya szeletek

Kenyér helyett: Az édesburgonyát vastagabb szeletekre vágom, sózom és egy kevés kukoricadarát is teszek rá (ropogósabb lesz tőle), kókuszolajban megforgatom és egyszer forgatva megsütöm.

banán chips

A főzőbanánt nagyon vékony szeletekre vágom, sózom, kókuszolajban megforgatom és kicsit átfedve teszem a sütőbe, hogy könnyebb legyen megfordítani.

gyömbértea

Torokfájásra és hányingerre is nagyon bevált a gyömbértea. Friss gyömbért szoktam aprítógéppel felvágni majd leforrázni és minimum 1-2 órát áztatom (kb 200 g gyömbért szoktam 1 l vízhez használni). Ezután citrommal szoktam ízesíteni és jól záródó üvegben a hűtőbe teszem. Meglepően sokáig eltartható.

bőrös lazac

Csak sózni szoktam, alacsonyabb lángon a bőrös felével kezdem sütni és amikor már kisült belőle némi zsír, akkor fordítom meg.

Amikor átsült a nem bőrös oldala, le szoktam szedni a bőrt, megfordítom a lazacot és az így már bőrtelen felét sütöm még egy keveset, a bőrt pedig mellette ropogósra sütöm.

Basmati rizzsel és citrommal meglocsolva esszük a legtöbbször.

„Terápiás” alaplé

Velős (marha) csontot az NPK-ban szoktam venni. Megközelítőleg 24 órán keresztül főzöm a lehető legkisebb lángon, az elforrt vizet folyamatosan újra pótolva. Az utolsó 1-2 órára csirkefarhátat, nyakat is szoktam hozzátenni, illetve ízlés szerint leveszöldségeket.  Kisebb adagokban lefagyasztom és általában töménységtől függően 3-4x-es higításban főzök belőle csirkehúslevest.

Zabkása

Egy egységnyi zabhoz egy-egy egységnyi rizstejet és vizet adok, glicinnel szoktam édesíteni és általában zselatnit/kollagént is keverek bele (annyit, hogy ne érződjön az íze). Lassú tűzön forrástól számítva 10 percig főzöm. Kókuszchipssel, (mirelit) málnával és banánnal eszem a leggyakrabban.

Paella

Rengeteg recept található a neten, én általában csak tengergyümölcseivel csinálom, és a borsót is kihagyom néha (keresztallergén a kazeinnel).

Salsa

A csirkeszárnyat saját készítésű salsával szoktuk enni. Ehhez pár nagyobb és érett paradicsomot leforrázok, 1-2 percig hagyom a forró vízben, majd miután kellően lehűlt, meghámozom. A belső magos-leves részt kézzel eltávolítom, majd a húsát turmixgépbe teszem. Kaliforniai paprikát, újhagyma zöldjét, lime levet, petrezselymet, szárzellert, kevés chillit, sót (néha vmilyen édesítőt: avokádó szirupot, eritritet, cukrot is teszek bele, de egyre kevésbé) és összeturmixolom úgy, hogy kicsit darabos legyen. 1-2 órát szeretem, ha tud állni hűtőben, mielőtt ennénk belőle.

Tejberizs

Vizzel puhára főzöm a risotto rizst, glicinnel édesítve és vaníliával ízesítve, majd rizstejjel főzöm tovább és kihűtöm. Leggyakrabban (liofilizált) eperrel, szederrel és kókuszreszelékkel ízesítem.

Hamburger

Hamburgerzsömle nélkül salátalevélbe tekerve, édesburgonya hasábbal értékesebb fogás lenne, de néha belefér ez is. Szabadtartású (bio) marhahúsból készült húspogácsát veszek, Schnitzer (gluténmentes) hamburgerzsömlével.

Palacsinta

Palacsintát zabliszt és Schar B liszt keverékéből szoktam csinálni. 100 g zabliszt, 50g Schar B liszt, egy tojás – víz pedig ízlés szerint (vastag vagy vékony palacsintát szeretnénk).

Fagyi

Ikeás fagyiformákba szoktuk tölteni a kókuszjoghurtból, banánból és valamilyen más gyümölcsből (eper, cseresznye, málna stb.) készített turmixot.

Számodra mi a legjobb étrend?

Kapcsolat

epigenicdiet (kukac) gmail.com

Közösségi felületek
Copyright © 2025 Minden jog fenntartva.