Általános egészségmegőrzés és betegségmegelőzés

Általános megelőzési céllal hozzájárulhatunk az egészségünk megőrzéséhez, ha a különféle betegségek kockázatát emelő (ultra)feldolgozott élelmiszerekkel (Jardim et al., 2021; Levy et al., 2023; Narula et al., 2023) szemben előnyben részesítjük a feldolgozatlan élelmiszereket. A földrajzi adottságokból és életmódból fakadó sajátoságokra oda kell azonban figyelnünk, laboreredményeinket is ellenőrizve szükség lehet étrendkiegészítő szedésére is.

A megfelelő omega-6 : omega-3 arányt, a kiegyensúlyozott jód és szelén szintet legkönnyebben úgy érhetjük el, ha hetente legalább 1x (de inkább 2x-3x) eszünk halat és/vagy tengeri herkenytűt (He et al., 2004; Lichtenstein et al., 2021). Ezzel a triglicerid és koleszterin szintünket (LDL csökkentő és HDL növelő hatás) is az egészséges tartományban tudjuk nagy valószínűséggel tartani (Gomez-Delgado et al., 2021; He et al., 2004).

Fermentált élelmiszerek fogyasztásával egyszerre biztosítunk a szervezetünknek pre- és probiotikumokat, hozzájárulva az egészséges mikrobiom kialakításához és fenntartásához (Leeuwendaal et al., 2022). A növényi bioaktív anyagok, különösen például a bogyós gyümölcsökben található színanyagok (polifenolok) szintén az egészséges mikrobiomot táplálják (X. Chen et al., 2022; Wan et al., 2021), így az epigenetikai útvonalakon keresztül (is) jó hatással vannak az általános közérzetünkre, állapotunkra, egészségünkre (X. Chen et al., 2022).

Ezek mellett fontos csökkentünk az omega-6-ban gazdag élelmiszerek (zsíros sertés, csirke; és a növényi olajok nagy része, kivétel: olíva, avokádó, kókusz, lenmag) fogyasztását, mert így még könnyebben tudjuk fenntartani a megfelelő omega-6 : omega-3 arányt. Továbbá próbáljuk magunkat leszoktatni az édes íz utáni vágyakozásról, ugyanis az édes íz már önmagában képes inzulin szekréciót kiváltani (Behrens & Meyerhof, 2019). Ezzel sokat tudunk tenni azért, hogy stabilizálódjon a vércukorszintünk és támogathatjuk az egészséges mikrobiomot is, ugyanis több édesítőszerrel kapcsolatban is kiderült, hogy patogén fajoknak kedvezve befolyásolhatják a mikrobiom összetételét (Richardson & Frese, 2022). Lehetőleg figyeljünk oda a fruktóz fogyasztásra is, ugyanis a májunk csak korlátozott mennyiségű fruktózt tud egyszerre feldolgozni, a tartósan magas mennyiség fogyasztása nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség kialakulását okozza (Jin et al., 2014; Wagnerberger et al., 2012).

Ha szeretnél személyre szabott segítséget kapni abban, hogy mit tehetsz az egészségedért, hogyan előzheted meg a táplálkozással összefüggő nem fertőző megbetegedéseket (elhízás, cukorbetegség, rák, szív- és érrendszeri megbetegedések, alacsony energiaszint, pajzsmirigy problémák, visszatérő fertőzések, nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség, bőrszárazság, ételintoleranciák), akkor töltsd ki az állapotfelmérő kérdőívet és jelentkezz be konzultációra.

Mire számíthatsz a tanácsadáson?

Táplálkozási szakértőként epigenetikai megközelítésben, a háttérismeretek átadásával segítek megtalálni a számodra megfelelő táplálkozást (és életmódot), hogy ki tudd hozni magadból a legjobbat. Kiemelten fontosnak tartom felhívni a figyelmet a betegségmegelőzés és egészségmegőrzés fontosságára, főként a magyar lakosság általános egészségi állapota és a hazai szociális háló hiányosságai mellett. Küldetésem, hogy segítsek kialakítani az ehhez szükséges tudatosságot, szemléletet, megadva hozzá a lehető legtöbb információt. 

Számodra mi a legjobb étrend?

Kapcsolat

epigenicdiet (kukac) gmail.com

Közösségi felületek
Copyright © 2025 Minden jog fenntartva.